Bielsko-Biała bez stanowiska na temat orzeczeń TK

Radnym PO z Bielska-Białej nie udało się przegłosować uchwały o stanowisku Rady Miasta w sprawie orzeczeń TK.

Byliśmy obecni na sesji Rady Miasta Bielsko-Biała w dniu 21.06.2016r. Interesował nas szczególnie punkt szósty obrad – wniesiony przez radnych Platformy Obywatelskiej projekt stanowiska Rady w sprawie orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego. Niestety nie pomogły apele Grażyny Staniszewskiej, posłanki PO Mirosławy Nykiel oraz bielskiego koordynatora KOD Piotra Sikorskiego. Projekt, na skutek kunktatorskiej postawy prezydenta miasta Jacka Krywulta i radnych jego klubu, którzy postanowili wstrzymać się od głosu, został bez trudu odrzucony przez grupę radnych PIS. Pozostaje mieć nadzieję, że mieszkańcy Bielska Białej będą to pamiętać przy okazji najbliższych wyborów samorządowych.

Na balkonie sali, w której odbywała się sesja Rady Miasta byliśmy obecni nie tylko my. Krzyki, buczenie, wyzwiska grupy zwolenników PIS zakłócały wystąpienia zwolenników uchwały. Wielokrotne apele Przewodniczącego Rady o zachowanie spokoju pozostały bez echa.

W przededniu sesji przekazaliśmy Prezydentowi Miasta, Wiceprezydentom i Radnym egzemplarze Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z pozdrowieniami od KOD Podbeskidzie. Niech im przypominają, że nie przyjmując proponowanego stanowiska, faktycznie przyjęli stanowisko otwierające pole do bałaganu prawnego w Polsce.

Odrzucony projekt uchwały

Treść wystąpienia koordynatora KOD Podbeskidzie Piotra Sikorskiego.

W przestrzeni publicznej wielokrotnie była już poruszana sprawa nieprzestrzegania przez parlament i rząd polskiej Konstytucji i prawa. Przedstawione na dzisiejszej sesji rady miasta Bielsko Biała stanowisko w sprawie orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego dla nas, członków Komitetu Obrony Demokracji jest stanowiskiem jedynym możliwym do przyjęcia. W tak fundamentalnych sprawach jak Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej i obowiązujące w Polsce prawo nie może być żadnego kompromisu ani półśrodków. Cieszy nas inicjatywa bielskich radnych, którzy zdecydowali się na ten odważny krok, stawiający nasze miasto obok Łodzi, Poznania, Warszawy, Bydgoszczy, Słupska, Gorzowa Wielkopolskiego, Gdańska, Sopotu, Koszalina, Olsztyna i Krakowa czyli miast, które stanęły po stronie porządku konstytucyjnego Rzeczpospolitej.

Proszę was, panie i panowie radni aby w tak fundamentalnej sprawie odsunąć na bok partykularne interesy partii politycznych i ugrupowań. Odwołuję się więc do waszych sumień. To głosowanie będzie dla was sprawdzianem obywatelskiej uczciwości, sprawdzianem poszanowania elementarnych podstaw demokracji i prawa, sprawdzianem szacunku dla tych, którzy swoją krwią bądź życiem zapłacili za tę właśnie Konstytucję która przez obecnie rządzących jest łamana i szargana, zdaniem Sądu Najwyższego, polskich prawników, np. pana profesora Strzębosza, Komisji Europejskiej, Komisji Weneckiej… Długo by można jeszcze wyliczać…. Czy mamy mieć w Warszawie już nie Budapeszt nawet ale Mińsk?  Będzie również to głosowanie sprawdzianem zwykłej cywilnej odwagi przeciwstawienia się dewastacji naszego prawa i naszego państwa.

Pamiętajmy, że władza przemija a wstyd pozostaje.